Ikke større risiko ved å spise MUK

Risikoen ved å spise mekanisk utbeinet kjøtt, såkalt MUK, er ikke større enn ved å spise kjøtt fra fjærfe eller gris, slår EUs mattilsyn (EFSA) fast i en ny vurdering.

Det er ikke større mikrobiologisk eller kjemisk risiko knyttet til mekanisk utbeinet kjøtt (MUK), slår EFSA fast i en uttalelse, men legger til at risikoen for økt bakterievekst generelt øker når kjøttstrukturen endres eller ødelegges, og det gjelder spesielt for MUK.

I tillegg til å vurdere mikrobiologisk og kjemisk risiko, har EFSA også vurdert ulike metoder for å kunne skille MUK fra kjøtt. De har konkludert med at den beste metoden for å skille MUK fra kjøtt er å måle innholdet av kalsium i en vare, skriver den norske Vitenskapskomiteen for mattrygghet i en uttalelse.

Metoden kan hjelpe myndigheter og kjøttkontrollører til å klassifisere om et produkt inneholder MUK eller ikke.

MUK er kjøttrester som utvinnes ved at bein fra fjærfe og gris sendes gjennom en spesiell maskin som skiller ut kjøttrester det ikke er mulig skjære vekk med kniv. Massen som også inneholder en del beinmarg, bindevev og beinrester blir en grøtaktig masse som kan minne om kjøttdeig, skriver Mattilsynet på sine nettsider.

Kommentarer