Södra Cell

Skogeierne snuser på kjøp av Södra Cell TofteID

En allianse av norske skogeiere skal være villig til å øke budet på Tofte-fabrikken. Det forutsetter imidlertid at politikerne bedrer rammevilkårene, skriver Nationen.

Skogeierne i Viken Skog og fem andre interessenter har gitt bud på cellulosefabrikken på Tofte, men Södra-konsernet, som eier fabrikken, har avslått alle bud som for lave. Ifølge opplysninger Nationen har fått skal skogeierne på Østlandet være villig til å øke budet i samarbeid med kollegene i Agder og Telemark. Men først vil de vente ut bedre rammevilkår for industrien.

– Skogeierne er interessert i å reise kapital dersom det åpner seg mulighet for å gjøre lønnsomme investeringer, sier Olav Veum, styreleder i Norges Skogeierforbund, på generelt grunnlag.

Ifølge Södra-konsernet ville driftsresultatet ved Tofte vært 230 til 280 millioner svenske kroner bedre dersom fabrikken hadde ligget i Sverige. Årsaken er særnorske regler for transport, skatter og avgifter.

Det er nå tre uker igjen til Södra-konsernet avslutter produksjonen på Tofte. Blir fabrikken stengt faller tømmerforedlingen i Norge med 1,9 millioner kubikkmeter årlig. (©NTB)

Kommentarer