Utsatt galgenfrist for Södra Cell Tofte

Fristen for å finne en løsning for cellulosefabrikken Södra Cell på Tofte ble tirsdag forlenget til 19. mai. De svenske eierne sier det er positiv utvikling i saken.

– Det bekreftet Södra Cell i den orientering de ga under tirsdagens drøftingsmøte. Min konklusjon ble derfor å forlenge fristen til 19. mai klokken 23.59, bekrefter fylkesordfører Morten Eriksrød (H) i Buskerud overfor NTB.

– Jeg har også kalt inn til et nytt møte 16. mai, opplyser ordføreren etter at møtet tirsdag formiddag var over. Det hele tok en knapp time.

– Styret avgjør

Selv om det svenske eierselskapet bekrefter at det er positiv utvikling med tanke på et salg, kan ikke Eriksrød si om det fortsatt er skogeierselskapet Viken Skog som er aktuell kjøper eller om det er flere interessenter.

Det kan heller ikke Vikens administrerende direktør Ragnhild Borchgrevink, men hun bekrefter at de fortsatt er interessert i å kjøpe fabrikken på Hurum.

– Det er vi, og vi har en god dialog med Södra, men jeg kan ikke kommentere den prosessen noe nærmere, sier Borchgrevink til NTB. Som potensiell kjøper er hennes selskap ikke en del av drøftingsmøtene fylkeskommunene har arrangert med utgangspunkt i omstillingsloven.

Flere interessenter

I slutten av mars besluttet de svenske eierne å legge ned driften på Tofte på Hurum, hvor det jobber rundt 300 personer. Men allerede to uker senere satte Södra Cell døren på gløtt med tanke på å få til et salg i stedet for nedleggelse.

– I april varslet de at døren sto på gløtt for salg. Jeg håper det gløttet er større nå og at det er fremdrift i saken, sa Eriksrød til NRK i forkant av tirsdagens møte. Selv om fylkesordføreren holder fast ved håpet om å finne en løsning, kan han ikke si hvor konkrete Södra Cell var i sin orientering.

Heller ikke kommunikasjonsdirektør Magnus Berg i Södra-konsernet kan gi detaljerte opplysninger om forhandlingene som nå pågår.

– Dette er jo konfidensielle samtaler, men jeg kan bekrefte at vi er i kontakt med flere mulige kjøpere, sier Berg til NTB. Han vil ikke bekrefte at Viken er en av disse.

På direkte spørsmål om Södra har et reelt ønske om å selge, svarer Berg at de ikke ville fortsatt den omfattende prosessen som nå pågår, dersom et salg av Tofte var uaktuelt.

Tiltakspakke

Mandag presenterte regjeringen tiltak for 750 millioner kroner som skal bedre lønnsomheten i industrien, og både næringsminister Trond Giske (Ap) og flere andre uttrykte håp om at pakken, som blant annet skal gi reduserte transportkostnader, ville gjøre at noen kunne se mulighet for fortsatt lønnsom drift på Hurum.

Borchgrevink sier at denne pakken er interessant, men at den ikke har vært utslagsgivende for Vikens interesse.

– Når vi er interessert i å kjøpe Tofte, er det hele tiden med forutsetninger om lønnsom drift, sier skogdirektøren. Det gjaldt også da det opprinnelige budet ble lagt inn, før regjeringen kom med sitt forslag.

– Samtidig ser vi at for å kunne drive lønnsomt, må vi få ned kostnadene, og rammebetingelsene er en del av det, forklarer Borchgrevink. Hun legger til at hun synes det er positivt at ting nå skjer raskt på det området.

Berømmer

Eriksrød benyttet også anledningen tirsdag til å berømme politikere på alle plan – lokalt, regionalt og sentralt – samt skognæringen og de ansatte på Tofte for hvordan de har stilt opp for å redde berge virksomheten.

– Her er det et stort og positivt engasjement, som jeg tror må glede både kjøper og selger.

Først når karenstiden utløper, noe som altså nå skjer ett minutt før midnatt trolig 19. mai, kan Södra Cell eventuelt iverksette vedtaket om å legge ned driften. (©NTB)

Kommentarer