Thailandsk selskap besøkte Södra Cell Tofte

Det thailandske selskapet Double A besøkte tirsdag den nedleggingstruede cellulosefabrikken på Tofte.

Administrerende direktør ved Tofte-fabrikken, Svein Wennerås, hadde besøk av en delegasjon på åtte personer fra det thailandske selskapet. Ifølge Røyken og Hurums avis er Double A en av de tre budgiverne på fabrikken.

Det thailandske tremassekonsernet planlegger ifølge Nationen å gå tilbake til eukalykptusforedling. Det er et skrekkscenario for hardt pressede skogeiere på Østlandet dersom Tofte blir råvareimportør av eukalyptus, skriver avisen.

Norske skogeiere frykter at det thailandske selskapet vil kaste ut norsk langfibret gran fra Viken Skog-området til fordel for importert, kortfibret eukalyptus fra egenkontrollerte plantasjeskoger i Asia. Eukalyptus var så sent som i 2009 den vanligste råvaren på Tofte.

– En overgang til eukalyptus-produksjon på Tofte vil ikke hjelpe norsk skogbruk i det hele tatt, sier Olav Veum, styreleder i Norges Skogeierforbund.

Styreleder Helge Evju i Viken Skog vil ikke kommentere saken, men sier de regner seg som del av salgsprosessen.

Rundt 300 ansatte mister jobben dersom Södra Cell ikke selger fabrikken på Tofte. Frist for å få til et salg er satt til utgangen av juli. (©NTB)

Kommentarer