Krisemøte i grisenæringen

Salget av svinekjøtt har falt 3 prosent hittil i år sammenlignet med samme periode i fjor. Fredag skal svinenæringen holde krisemøte for å diskutere hvordan utviklingen skal snus.

Salgssvikten på 3 prosent, eller 1.600 tonn, har sammenheng med et ubalansert marked og for store kjøttlagre, noe som presser prisen til bøndene ned, skriver Nationen.

Flere reguleringstiltak har kommet på plass for å snu utviklingen, men lageret av svinekjøtt har likevel økt det siste halvåret og er nå på 3.161 tonn, viser tall fra markedsregulatoren Nortura.

Svinebøndenes interesseorganisasjon Norsvin er bekymret.

– Vi er svært bekymret for svikten i salg av svinekjøtt. Næringen har vært ute en vinternatt før, men tidligere har økt forbruk hjulpet på. Det store uromomentet nå er om forbruket vil fortsette å gå ned. Det mener vi er for defensivt. Aktørene må gjøre alt de kan for å få fart på salget fremover, sier Norsvin-leder Geir Heggheim.

Situasjonen er så alvorlig at Norsvin, Norges Bondelag og Nortura skal ha krisemøte fredag denne uken. Heggheim opplyser at man på møtet skal se på hvilke verktøy som kan benyttes for å gjenskape balansen i markedet.

Ubalansen koster svinenæringen rundt 400 millioner kroner, ifølge Norsvins egne beregninger. Svinebøndene får nå drøyt 2 kroner mindre per kilo kjøtt enn forutsetningene i jordbruksoppgjøret. For å dempe ubalansen finansierer svinenæringen eksport av 3.400 tonn svinekjøtt, hovedsakelig til Ukraina. (©NTB)

Kommentarer