Navarsete advarer mot matkrise med blå regjering

Sp-leder Liv Signe Navarsete mener det går mot matkrise i Norge dersom det blir en blåblå regjering etter valget. – Useriøst, svarer Høyre.

Navarsete advarer mot muligheten for at global matmangel kan inntreffe samtidig som norsk matproduksjon bygges ned som en følge av reduserte statlige overføringer til landbruket.

– Jeg frykter dramatiske konsekvenser for befolkningen hvis Høyre og Frp får rasere norsk matproduksjon. Deres tro på at markedet vil bidra positivt til norsk matforsyning i fremtiden er fryktelig naivt, sier Sp-lederen til NTB.

Selvråderett

Dermed henter hun fram et kampord fra EU-kampene i 1972 og 1994:

– Maten blir ikke billegere med høyresidens politikk. Men de som til slutt eier hele verdikjeden, vil bli enda rikere. Det er store industrikonsern, som vil ha noe helt annet i tankene enn den norske selvforsyningen. Hva om det virkelig blir matmangel i verden, slik de fleste prognoser forteller oss? Det er dette selvråderett handler om. Dette er ikke et ord som henger igjen fra EU-kampene. Det er ramme alvor, og en høyredominert regjering kan fjerne store deler av den mattryggheten vi har opparbeidet i dette landet, sier Navarsete.

Engstelig for Erna

– Jeg er ikke bare bekymret, jeg er faktisk engstelig for hva Erna Solberg kan utrette av skade i løpet av en stortingsperiode eller to. Jeg sier ikke at norsk matproduksjon avvikles på dagen hvis det blir et regjeringsskifte. Men hele systemet vil endre struktur, hevder Sp-lederen.

Næringspolitisk talsmann for Høyre, Svein Flåtten, reagerer skarpt:

– Jeg er kraftig provosert over at en ansvarlig statsråd på denne måten forsøker å skremme folk, uten å kunne peke på et eneste materielt innhold. Dette er i aller høyeste grad et useriøst utspill, kun myntet på Navarsetes eventuelle velgere i distriktene, sier Flåtten til NTB.

– Reparasjonspolitikk

Navarsete avviser at hun er på desperat velgerjakt.

– De som beskylder oss for skremselspropaganda eller at vi bare er ute etter å subsidiere bønder, har ikke forstått alvoret. Dette handler om grunnleggende behov og verdier i samfunnet vårt, sier hun.

Flåtten svarer at her er Navarsete ved sakens kjerne:

– Vi har fått utredet vår landbrukspolitikk. Rapporten som er utarbeidet av Norsk institutt for landbruksforskning viser at produksjonen vil øke litt, selvforsyningen vil være omtrent uendret og gjennomsnittsbruket vil bli noe større med Høyres landbrukspolitikk. Det blir altså færre bønder med oss, men ikke mindre norskprodusert mat. Dette er en anerkjennelse av virkeligheten, fremfor den reparasjonspolitikken som Senterpartiet står for, sier han til NTB. (©NTB)

Kommentarer