– Grensehandelproblemet er overdrevet

Landbruks- og matministeren mener grensehandelproblematikken er overdrevet. Det er nordmenns velstand som fører med seg handelslekkasjer, mener han.

– Grensehandelen øker og øker, men det må vi bare leve med, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NRK.

Norske kunder la i fjor igjen 13 milliarder kroner på dagligvarer og sju milliarder kroner på forbruksvarer i Sverige.

– Jeg synes noen ganger man overdriver det problemet. En av grunnene er at vi har høyere lønninger og tjener bedre. Du og jeg har det bedre, vi tjener mellom tjue og tretti prosent mer enn svenskene. Derfor er det handelslekkasjer på landbruksvarer og andre produkter, sier han.

– Svenskene reiser ofte til Danmark for å handle. Danskene reiser til Tyskland og tyskerne reiser til Polen. Alltid der det er en grense og mer velstand på den ene siden av grensen, vil vi få handelslekkasjer. Vi må heller glede oss over at vi har det så godt og så må vi sørge for og legge til rette for en levende industri og næringsmiddelindustri, sier han. (©NTB)

Kommentarer