Venstre anser slaget om ostetollen for tapt

Venstre har vært kraftig imot ostetollen som de rødgrønne innførte forrige høst. Men partiet tror nå kampen for å fjerne tollen er tapt.

Sammen med Høyre og Frp var Venstre blant dem som reagerte sterkt på innføringen av prosenttoll på en del ost- og kjøttprodukter i fjor, skriver Nationen.

Venstre har også vært offensiv på vegne av de borgerlige og nærmest erklært at en borgerlig regjering vil fjerne tollen etter valget. Nestleder Ola Elvestuen sa i sommer i klartekst til NTB at ostetollen «skal reverseres av en borgerlig regjering».

Nå har imidlertid tonen blitt noe spakere.

– Nå har jeg sittet i sonderingene, og vi har et dokument som har to setninger om landbruk. På bakgrunn av det som står i samarbeidsdokumentet, og sonderingene, har jeg forventninger om at det ikke blir satt i gang et arbeid med å reversere ostetollen, sier nestleder Terje Breivik i Venstre til Nationen.

Samarbeidsavtalen med de fire nevner ikke ostetollen med et eneste ord, men det fjerde borgerlige partiet, KrF, har hele tiden vært for skjerpelsen.

EU har vært svært kritisk til innføringen av de skjerpende tollbestemmelsene.

Hovedorganisasjonen Virke mener det viktigste i landbrukspolitikken framover er å skape økt lønnsomhet. Men det må baseres på at vi ikke bygger opp enda høyere tollmurer, presiserer organisasjonen. Virke mener en reversering av ostetollen først og fremst handler om å reparere forholdet til våre naboland og tilliten til EØS-samarbeidet. (©NTB)

Kommentarer