VIL ØKE PRODUKSJONEN: Ekstra lagerkapasitet er noe som trengs for å få til økt produksjon. Siri viser frem Bæråscammen og Golvertind (blåmuggost). Navnene har forankring i nasjonalparken Børgefjell ved Strandli Gård.

Skaper verdier ved Børgefjells fot

GRANE: Siri og Tor Stabbforsmo tok over Strandli gård i Fiplingdal i 1998. Gjennom møysommelig arbeid har de gjort den til en levende fjellgård med servering, overnatting og gårdsysteri. Drift med konsesjon av slaktgris og melkeproduksjon er hovedmotoren omsetningsmessig. Kombinasjonen av alt dette gir trygge arbeidsplasser ved nedre Fiplingvann.

For sin innsats med Strandli Gård fikk ekteparet BU- prisen for Nordland i 2013. På veien dit har det vært en stor arbeidsinnsats og flere investeringer.

De kom begge fra en villatilværelse ved kommunesenteret til en gård med en melkeproduksjon på 60 tonn. Nå har de en kvote på 160 tonn levert til TINE. I tillegg lages ost av mellom 20 og 30 tonn i eget ysteri.

– Gården her er et nybrottsbruk fra 1950, og med det den yngste gården i distriktet. Her har vi 600 dekar å høste på. Av dette eier vi selv 100 dekar, resten leid areal. Hovedmålet er to slåtter men det er ikke alltid det går her oppe. Beitesesongen er heller ikke lengre enn rundt tre måneder. Ved byggingen av kufjøs ble det valgt løsdrift med fiskebeinstall. Vi har etter hvert fått komplettert og byttet ut noe av innredningen. Det er kjøpt brukt til en rimelig penge, forklarer Tor Stabbforsmo.

Prisbelønt produksjon

For å skaffe jobb for to personer på gården begynte Siri i lære for produksjon av ost. Den gamle kårboligen ble bygd om til ysteri, og sto ferdig i 2006.

– Vi begynte å snuse på en annen næring enn melkeproduksjon, og fant ut at det var mye småskala produksjon i Trøndelag. Jeg var med på en landsomfattende kursserie der da miljøet i nabofylket syntes veldig godt. Utdannelsen har jeg i hovedsak tatt i Østersund og på Vestlandet. Ellers har det vært noen småkurs rundt omkring. Vi har bestemt oss for ikke å ha for mange produkter men heller bli gode på noen få og selge det vi har. Nå levere vi mellom to til tre tonn med ost. Våre produkter distribueres i hovedsak gjennom Nordlandsmat, og vi har nå kommet inn under sortimentet til NorgesGruppen. Målsettingen er å komme opp i fire tonn men da kreves det flere lager, sier Siri Stabbforsmo i det hun viser oss hvordan hun snur ost med største nøyaktighet.

Ved ysteriet har de en fast ansatt i ½ stilling og i tillegg er en person på tilkalling. Hovedproduktene er Bæråscammen (camenbert), Golvertind (myk blåmuggost), og Fjellsnadder (salatost). Golvertind fikk verdiskapningsprisen for Nord-Norge i 2011. Året før gikk de seirende ut med en rabarbrayoghurt. Yoghurten blir levert til lokalmarkedet.

Fjøsfri annenhver helg

For å sikre en fulltidsansatt utenom de to, valgte de å bygge et fjøs til slaktgris. Der har de konsesjonsbesetning på 2100 slaktegris, og investeringen kom på mellom fem og seks millioner kroner.

– Fjøset er lettvint og produksjonen er stabil og forutsigbar. Omsetningsmessig er vel det den største på gården. Smågris får vi levert fra Drevja og vi har valgt Noroc noe vi er godt fornøyde med, sier Tor Stabbforsmo.

Ved å ha en fast ansatt i full tid sikrer ekteparet seg fjøsfri annenhver helg.

– Vi synes vi har kommet langt og den store sikkerhetsventilen er på plass med hensyn til framtida, smiler det hardt arbeidende ekteparet i Fiplingdalen.

Syr opplegg etter behov

For noen gårdbrukere strekker energien seg veldig langt. Det er tilfelle for Siri og Tor på Strandli Gård. I 2012 startet de med overnatting og servering i et hus de har fått flyttet til gården.

– Det var i 2007 vi fikk tilslag på et hus i Smalåsen like ved Nordlandsporten. Vi syntes det var så sjarmerende og fikk huset mot at vi flyttet det. Våningshuset fra 1870 ble i sin tid satt opp av Tor’s tippoldefar.  En stor jobb med transport og oppsetting på ei tomt på gården ble gjennomført. Rundt fire tusen timer er brukt i prosessen og nå har vi enda ei driftsgren, forteller de.

Huset har fem dobbeltrom for overnatting og restaurant med plass til tretti personer. I samme bygning ligger også gårdsbutikken.

– Vi serverer gjerne lokalprodusert mat, både fra egen produksjon, men også fra andre dyktige produsenter på Helgeland. Her kan vi sy et opplegg etter kundens ønske, alt fra helt enkelt til femretters, forteller Siri Stabbforsmo.

Strandli Gård har et samarbeid i Vefsn om kjøttforedling til servering. Noe av eget slakt levert til Nortura i Bjerka blir tatt tilbake for bearbeiding.

– Samarbeid er nøkkelen for å få til noe, sier det samstemte ekteparet.

Legger til rette for funksjonshemmede

Like nedenfor gården ligger nedre Fiplingvann og ei sakteflytende elv. I 2013 var regionen arena for VM i fluefiske der elva var en av flere konkurransesteder. Det amerikanske landslaget innkvarterte seg på Strandli Gård og var godt fornøyd med oppholdet. Områdene rundt vassdraget gjør Siri og Tor tilgjengelig for rekreasjon sammen med flere. I regi av Fiplingdal Grunneierlag er det på dugnad blitt laget en rullestolsti.

– Det er fint å legge til rette for funksjonshemmede og vi regner med å ferdigstille en tilpasset flytebrygge i løpet av sommeren, sier de.

For å nytte ut gårdens potensial har de etablert et hyttefelt med totalt 35 tomter, der halvparten er tilført vei vann og strøm.

– Vi føler vel nå på et vis at ringen er sluttet utviklingsmessig med gården. Landbrukspolitikken og markedet vil bestemme fremtida. Allikevel har vi nå lagt det verste bak oss av investeringer. En kan aldri sette punktum men det blir ikke flere driftsgrener. Håpet er at noen av barna vil føre livsverket videre. Nå trenger vi bare å sikre driften og konsolidere oss, avslutter Siri og Tor Stabbforsmo.

Stabbforsmo

 

MER TIL OST: I starten var det bare melkeproduksjon. Nå går en vesentlig del av melka til osteproduksjon. Tor Stabbforsmo bidrar til at kyrne for best mulig stell. 

Stabbforsmo

 

HOVEDMOTOREN: Grisefjøset ble bygget i hovedsak for å ha mulighet til å ha en fast ansatt. Det gir Siri og Tor mulighet til å ta kjærkomne frihelger.

Stabbforsmo

 

ETTER KUNDENS BEHOV: I den sjarmerende restauranten kan Tor og Siri Stabbforsmo ta imot grupper inntil tretti personer for en smakfull aften. 

Kommentarer