LEDER: Bare smør på!

2014 ble smørets år, året da synet på godt smør virkelig snudde. Og selv om våre hjemlige ernæringsmyndigheter fortsatt holder igjen, kan nok melkeprodusentene regne med at snunaden vil slå ut i markedet, hvilket den nok allerede har gjort.

I fjor var det 30 år siden Time Magazine slo fast at det ikke var noen tvil om at ekte fett smør var kjempefarlig å spise. I 2014 kom samme magasin med nærmest en uforbeholden unnskyldning. En unnskyldning for i årtier å ha villedet leserne med forskning som ikke holdt mål. I kjølvannet kom også BBC sin anerkjente forskningsjournalist Michael Mosley med samme unnskyldning.

Når to såpass tunge aktører innen faktabasert forskningsjournalistikk så til de grader slår kontra, så er det dramatisk, og det er all grunn til å sparre hva som gikk feil på 80-tallet.

Tesen om det skadelige fettet skriver seg fra den amerikanske forskeren Ancel Keys, som på midten av 1950-tallet mente å se en sammenheng mellom inntak av mettet fett, høyt kolesterolnivå i blodet og høy dødelighet. Hans «Seven Countries Study» ble nærmest en bibel for senere ernæringsforskere, og følgelig for de amerikanske ernæringsmyndigheter.

Time

Når så Time Magazine, med sine 25 millioner lesere og et omdømme preget av etterrettelighet, så entydig slo fast at smør og annet animalskfett var farlig og at kolesterol dreper, slo «lett-bølgen» inn for alvor. Til hodebry for store deler av matsektoren, men som en gave for burger-industrien. Ved å erstatte kjøtt med stivelse, kunne fortjenesten øke i stort monn. Burger-industrien var med for fullt. ”Low-fat” var løsningen på fedmeproblemet. Det merkelige er da at fedmeproblemet nærmest eksploderer fra samme tidspunkt. Hvorfor?

Keys’ forskning fikk ikke med seg at de som fra før spise mye feit mat også hadde et høyt inntak av sukker i tillegg til at de røykte mer, hvilket sannsynlig var de viktigste årsaker til høy dødelighet. Keys’ forskning virket overbevisende og kostholdet gikk fra

Etter 30 år gjorde Time Magazine
helomvendig i synet på smør

vondt til verre, med et enda større inntak av karbohydrater i tillegg til margarinprodukter med betydelig innhold av transfett.

I dag foreligger mengder av tunge studier som dokumenterer sammenhengen mellom vårt høye inntak av sukker, stivelse og transfett, og utbredelsen av livsstilssykdommer. Likevel holder ernæringsmyndighetene fast ved at animalsk fett ikke er bra. Men det skal sies at de gamle professorene er i ferd med å slippe taket. Ikke minst på grunn av all publisert forskning som nå viser det motsatte – at animalsk fett slett ikke er noe farlig, og at spesielt melkefettet har en positiv virkning i forhold til hjerte- og karsykdommer.

Derfor kan vi utrope 2014 som smørets år, året da synet på godt smør virkelig snudde. Og selv om våre hjemlige ernæringsmyndigheter fortsatt holder igjen, kan nok melkeprodusentene regne med at snunaden vil slå ut i markedet, hvilket den nok allerede har gjort.

Ole T. Hofstad
Ansv. redaktør Landbrukstidende

Kommentarer