– Mat kan bli dyrere med søndagsåpent

Med borgerlig valgseier til høsten kan det bli fritt fram for søndagsåpne butikker uten dagens begrensninger. Både Høyre og Frp vil oppheve forbudet. Professor frykter det vil føre til dyrere mat.

– De som taper mest på dette er små, uavhengige butikker, og mindre kjedebutikker. Vi risikerer en nedleggelse av en del mindre butikker, fordi dette vil gå ut over lønnsomheten, sier Tore Nilssen til Vårt Land.

Han er professor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo og frykter at den reduserte lønnsomheten også vil føre til dyrere matvarer med søndagsåpne butikker.

– Det er rimelig å anta at prisene vil øke, sier Nilssen, som mener at flere butikker som i utgangspunktet ikke er interessert i å holde åpent på søndager, vil føle seg tvunget til å gjøre det for å ikke miste kunder.

Stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen fra Høyre mener at dagens lovverk er «like hullete som en sveitserost».

– Det er ikke mulig å opprettholde dette regelverket på sikt, sier han, og viser blant annet til de mange unntakene for såkalte Brustadbuer (under 100 kvadratmeter i størrelse), turistkommuner og plantehus som selger mye mer enn planter. (©NTB)

Kommentarer