Vedum vil øke tollen på frukt

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ønsker å øke tollsatsene på frukt for å redde en synkende norsk produksjon. – Årets valg er et matvalg, sier han.

Han påpeker at den norske andelen, for eksempel av epler, jordbær og bringebær, nesten er halvert i norske butikker, selv om forbruket har gått kraftig opp, melder VG.

– Jeg tror det norske folk vil være med på å betale litt mer for frukt, slik at norsk frukt ikke forsvinner. Jeg er villig til å øke tollen hvis det er nødvendig, sier han.

Han foreslår å for eksempel øke tollen på epler, som fra mai til desember ligger på 4,83 kroner kiloen, til sju kroner. Vedum er ikke redd for at en slik økning skal medføre sanksjoner fra EU, som de truet med da tollen på ost og fisk ble satt opp i fjor.

– Når det gjelder ostetollen, viser erfaringene at vi fikk rett, og at vi ble møtt med skremselspropaganda: Kvotene som finnes før toll innlegges, er så store at knapt noen utenlandske oster er blitt dyrere, sier han.

Landbruksministeren sier partiet opplever at årets valg er et matvalg, hvor det er spørsmål om norske forbrukere skal ha belgiske eller norske jordbær om fem år. (©NTB)

Kommentarer