Regjeringen freder ostetollen inntil videre

Høyre og Fremskrittspartiet har lovet å fjerne den omstridte ostetollen. Men nå freder landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) avgiftsøkningen inntil videre.

– Både Høyre og Fremskrittspartiet har vært tydelige på at vi ønsker en reversering av ostetollen. Men det er mange ulike interesser inne i bildet, som EU, bondeorganisasjonene, næringsmiddelindustrien og forbrukerne. Det er mange sider ved denne saken som gjør at vi ønsker å bruke mer tid før vi bestemmer oss, sier den ferske landbruksministeren til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

En faktor som vanskeliggjør hurtige, radikale grep er jordbruksavtalen som gjelder fram til 1. juli. Bondelagets leder, Nils T. Bjørke, hevder hele jordbruksavtalen henger sammen med ostetollen.

– Det står ikke noe konkret om ostetoll i jordbruksavtalen, men en stor del av avtalen baserer seg på dagens ostetoll, sier Listhaug.

En reduksjon eller reversering av ostetollen vil blant annet gjøre det vanskeligere å nå den målsettingen som er satt for melkeprisen. (©NTB)

Kommentarer