KAPASITET: Under greie forhold kan en behandle mellom 20 og 30 dekar i timen med denne kutteren. Kraftige jern knuser halmrestene og sprer de jevnt og fint utover.

Effektiv i ugraskampen

– Først og fremst er det for å ta halmstubben like etter tresking. Knuse det som er igjen av halm. Dermed får vi en langt bedre plognad og også et godt middel i kampen mot det flerårige ugraset. Herbjørn Kolstad, gårdbruker i Namdalseid føler seg sikker på at denne kutteren, en Muthing Farmer F 420 er et godt middel i kampen mot ugraset, først og fremst kveka.

Kolstad driver økologisk, det er melkeproduksjon som er hovedpilaren i drifta og Kolstad er med i samdrift. I tillegg driver han godt 1000 dekar med korn og det er der han nå mener at han har funnet et godt og effektivt hjelpemiddel mot det standhaftige og seige ugraset.

– Pløying om høsten er et godt virkemiddel, men vi har sett, sier Kolstad, – at mye halmpiper og halmrester ikke gir det optimale resultatet. Halmrester som stikker opp her og der kan gi grobunn for neste års ugras som igjen fører til mindre avling.

Marginene er små, ikke minst når det gjelder korn så derfor må en gjøre hva en kan for å få til et så godt resultat som mulig. Her kommer denne kutteren til sin rett. Kolstad har tidligere sett at en vanlig beitepusser har virka godt. Men med såpass store areal som skal kjøres over ble pusseren litt for liten.

Så nå er det investert i en skikkelig kutter. Med en arbeidsbredde på 4.2 meter arbeider den så bredt og gjør en så god jobb at investeringen på rundt 300 000 kr. forsvarer seg.

Det er 32 kraftige kniver som gjør jobben. Hvert jern veier 2,75 kg og roterer 1600 ganger i minuttet. Kolstad forteller at det er 3 års fabrikkgaranti mot bruddskader på knivene som er selvslipende.
– Jeg er nå litt spent på det, men med godt våronnsarbeid med ordentlig tromling slik at eventuelle steiner ikke stikker opp, tror jeg nok de kraftige jernene vil holde en stund.

Kolstad har prøvd kutteren en del i høst og sitter igjen med et svært positivt inntrykk.

– Under gunstige forhold så regner han med å kunne behandle en 20 – 30 dekar i timen.

Kutteren er levert av Forsentralen AS i Steinkjer. Carl Morten Bardal i Forsentralen forteller at det er et tysk produkt og der brukes slike maskiner mye, blant anna i maisproduksjonen.  Han forteller at Forsentralen har forhandla Muthing-produkter i flere år og har bare godord å si om Muthings varespekter.

– Dette er den desidert største av sitt slag som vi har levert. Ja, den er nok en av de, for ikke å si den største som er levert til Skandinavia. I Tyskland brukes den mye i forbindelse med maisproduksjon.

Bardal sier videre at kutteren styres hydraulisk ut til siden ved bruk. Kutteren som Kolstad nå har gått til anskaffelse av veier 3,5 tonn. Den har kraftige høydejusterbare hjul. Det bør nok være en traktor fra 160 Hk og oppover for at en skal få utnytta kapasiteten godt nok på kutteren, sier Bardal. En anna positiv ting er at kuttet masse spres jevnt og fint utover.

Han forteller videre at det nok ikke er det store markedet for slike store kuttere her til lands, men at kutting av halmrester er viktig, ikke minst for de som driver økologisk er det ingen tvil om.

– Ugraskampen blir en aldri ferdig med, sier han. Kveka er seigliva, den kommer igjen og igjen.  Men med skikkelig utstyr og godt arbeid er grunnlaget for gode avlinger lagt. Noe som igjen gir et bedre økonomisk resultat.  Det er det som teller og da er investeringer i solide og kraftige redskaper som holder, en rimelig investering.

Muthing 1

 

EFFEKTIV: Carl M. Bardal t v, Sondre Jerpstad og Einar M. Bardal er sikker på at dette er godt utstyr i kampen mot ugraset, ikke minst for de som driver økologisk. 

Kommentarer