Yara-oppkjøp for 2,6 milliarder i Latin-Amerika

Gjødselselskapet Yara har kjøpt flere latinamerikanske selskaper for til sammen 2,6 milliarder kroner.

Det er gjennom kjøp av colombianske Omimex Holding (OFD) for 425 millioner dollar – om lag 2,6 milliarder kroner – at Yara International skaffer seg produksjonsenheter i Colombia og distribusjonsselskaper i flere latinamerikanske land, som Peru, Bolivia, Mexico og Costa Rica. Avtalen medfører at Yaras produksjonskapasitet øker med 500.000 tonn kunstgjødsel.

Markedet reagerte forsiktig positivt på nyheten om storkjøpet i Latin-Amerika, og sendte aksjekursen opp oppunder 1 prosent kort tid etter at Oslo Børs åpnet tirsdag formiddag.

– Denne avtalen er et nytt skritt i vår globale vekststrategi, sier konsernsjef Jørgen Ole Haslestad i Yara International.

Kjøpte konkurrent i Brasil

I en børsemelding opplyser selskapet at overtakelsen «styrker Yaras tilstedeværelse i Latin-Amerika og utfyller oppkjøpet av Bunges gjødselvirksomhet i Brasil».

For et snaut år siden inngikk Yara en avtale om å kjøpe Bunges gjødselvirksomhet i Brasil for 4,2 milliarder kroner. Avtalen gjaldt leveranse på gjødsel, som gjør det mulig for Bunge å fortsette med gjødselleveranser til bønder som ledd i deres kornvirksomhet.

– Avtale skaper også en sterk plattform for fremtidige vekstmuligheter innenfor den brasilianske gjødselindustrien, sa Haslestad da den ble offentliggjort.

Solgte for 5 milliarder

I 2012 solgte Omimex 1,131 millioner tonn gjødsel til en samlet verdi av nesten 5 milliarder kroner, og hadde et driftsresultat etter avskrivninger på drøyt 200 millioner kroner.

Hovedselskapene inkludert i avtalen er Abocol (Colombia), Misti (Peru), Omagro (Mexico), Fertitec (Panama og Costa Rica), Cafesa (Costa Rica) og Norsa (Bolivia).

– Kunnskapen, erfaringen og produktporteføljen til Yara, kombinert med den regionale kunnskapen til OFDs virksomheter i de enkelte landene, og vår nærhet til latinamerikanske bønder, vil hjelpe våre kunder i landbruket i å nå sine nødvendige produksjonsmål, sier president Jorge Bernal i Abocol. (©NTB)

Kommentarer