PROFILERT PROFILSKUFFER: Dalig leder Jan Helge Svarva (i midten) er tydelig stolt over å ha HARDOX-godkjennelsen i hendene i form av et diplom. Her sammen med Gustav Erikson-Helle i SSAB, salgssjef Vidar Andersen i Norsk Stål, Tobias Appelkvist og Per Elfgren i SSAB.

Spesialister på profilskuffer

Nylig hadde Steinkjer Mekaniske AS besøk av Svensk Stål AB. Steinkjer-bedriften har gjennomgått et program og blitt HARDOX-sertifisert. Det vil si at Steinkjer Mekaniske kan bruke HARDOX-stål i sine produkter. Nå er det profilskuffer for gravemaskiner som er i produksjon, og skuffene går unna i rikt monn.

67 profilskuffer er solgt de siste fire årene, og et stort salg forventes framover  –  HARDOX er nemlig et begrep innen kvalitetsstål.

Mange av Steinkjer Mekaniske sine kunder er bønder som er entreprenører, og profilskuffa brukes til dreneringsarbeid og legging av trekkrør for fiberband. Det siste er blitt en svært viktig del av arbeidet til entreprenører, ettersom hele bygder får tilbud om bredband samtidig.

Den mekaniske bedriften i Steinkjer har til enhver tid profilskuffer inne på lager, og kan på få timer sveise på det innfestingssystemet entreprenøren ønsker. Profilskuffene lages i dag for åtte tonns, fjorten tonns, tjue tonns og større maskiner. Skuffa er entreprenørutformet, det vil si at lokale entreprenører på Innherred har vært med på å utforme profilen på skuffa.

Nå venter bedriften på at nydyrkingstilskuddet skal bli aktivert, og har derfor utviklet en nydyrkingsskuffe, som er klar for salg.

HARDOX godt etablert stålkvalitet

HARDOX er i dag svært godt etablert på verdensmarkedet som et høykvalitetsstål som er både slitesterk og seigt. Svensk Stål AB har mange ansatte nå som kun jobber med stålslitasje.

I dag er 247 bedrifter verden over HARDOX-sertifiserte, og seks av dem er i Norge. Fire av dem er aktive i dag. Størst er HARDOX-systemet i Italia, Tyskland og Tyrkia.

For å bli godkjent i ”HARDOX in my body-programmet”, må hver enkelt bedrift igjennom et program, og bli godkjent. Her er sveisinga en viktig del for at et produkt skal være varig. Blir ikke sveisinga godkjent, så får ikke den mekaniske bedriften bruke HARDOX i sine produkter. 29 bedrifter ble godkjente på verdensbasis i fjor, deriblant Steinkjer Mekaniske AS. De bruker også  DOMEX-stål i ulike produkter, som er en annen kvalitet fra Svensk Stål AB

Stor stab

Steinkjer Mekaniske AS har i dag 18 ansatte. Landbruksmekanikere, industrimekanikere, maskinarbeidere, sveisere, godkjente sakkyndige innen taljer og løfteutstyr, kranbilfører, og er en godkjent lærebedrift.

Forruten produksjon, reparer de også, og er godkjent for reparasjon med HARDOX-stål.

Andre produkter de lager er snøskjær for traktorer og hjullastere, med faste vinger og klappvinger, asfaltbaljer for asfaltbiler. I tillegg har de sandblåsingsutstyr og lakkeringsverksted.

Storbesøk fra Sverige

Da Svensk Sål AB (SSAB) var innom Steinkjer Mekaniske AS i forrige uke, stilte de med fire mann, deriblant sjefen for Norsk Stål AS – som er datterbedrift av SSAB og grossist for norske bedrifter. Det tyder på at de satser hardt på Steinkjer Mekaniske AS – som er eneste HARDOX-bedrift i Midt-Norge. Bedriften har etablert et godt forhold til SSAB og vil få jevnlige besøk i framtida. Kontrakten skal vedlikeholdes med ett besøk i året.

 

Fornøyd med HARDOX-stålet

– Jeg er fornøyd med profilskuffa,  og merker at dette stålet holder lenger, for det slites ikke så fort som stålet jeg har på de andre skuffene. Det forteller Kjell Morten Finstad som har den første HARDOX-skuffa i ”stallen”.

Han er bonden i Beitstad som driver med sau, kylling, korn og gras – og som entreprenør med eget selskap med fire gravemaskiner og en bulldoser.

Grøfting, graving, dosing, brøyting og strøing får firmaet i aktivitet hele året, og akkurat nå driver de med vegbygging på Nordfjellet og  Kvernå Bygdealmenning.

De fire gravemaskinene  er  på henholdsvis 6, 20, 27 og 40 tonn. Ellers er det mye arbeid innen anleggelse av tomter til fjøs.

Entreprenøren har gravemaskinskuffer fra forskjellige produsenter med forskjellig kvalitet, og er ikke i tvil om at HARDOX lever opp til sitt rykte.

– HARDOX-skuffa er konkurransedyktig på pris, selv om kvaliteten er høgre enn konkurrentene, forteller Finstad, som kjøpte den største profilskuffa som det mekaniske verkstedet på Steinkjer lager.

Hovedvirkeområdet til Finstad er lokalt i og rundt Beitstad, i Steinkjer kommune og bygdene rundt.

Hardox

Kjell Morten Finstad er fornøyd med profilskuffa fra Steinkjer Mekaniske AS.

 

Kommentarer