Massivt tre for sunt inneklima

HØYLANDET: Med bruk av to hundre kubikkmeter sagtømmer skåret til materialer har nyfjøset på Kjøglum blitt et flott bygg. Bonden Jo Arne Kjøglum (39), har lagt ned en betydelig egeninnsats og nå kan investeringen etter hvert tas fullt i drift.

Den nye driftsbygningen er på 950 m2 og har en bredde på 20 meter. Takstolene står fire og fire sammen, gitterdragere, med fire meter mellom hver. Taket er massivt med seks tommer tykkelse. Planker 2 tommer ganger 6 ligger tett i tett på kant. Det har gått med et hundre kubikkmeter trevirke til taket. Papp er lagt direkte på.

– Det er 24 tusen meter plank og brukt et hundre tusen spiker, forteller Jo Arne og kan bekrefte at det har vært litt av en jobb.

Gjorde drømmen til virkelighet.

Veggkonstruksjonen er også av samme robuste utførelse. Tømmer er skåret ned til aktuell bredde på stokken. Ved å bruke avsmalningen ble det bedre utnyttelse av råstoffet. Materialer er høvlet ned til 14 cm tykkelse. Bearbeiding av tømmerstokkene har foregått på Høylandet.

TRADISJONER: Familien på Kjøglum vil få mye glede av den nye driftsbygningen på gården. Gamle byggetradisjoner i en ny drakt.

TRADISJONER: Familien på Kjøglum vil få mye glede av den nye driftsbygningen på gården. Gamle byggetradisjoner i en ny drakt.

– Veggene er laget i seksjoner tilpasset til søylene som bærer taket. Jeg fikk laget en rigg på en nabogård der vi hadde vinterarbeid med å lage elementene. To gjennomgående stag på 28 mm gjennom hele høyden på seksjonene binder det hele sammen, og i tillegg kommer treplugger. Traktor ble brukt til å montere det hele på plass. Gavlene, og over lufteåpningene på langsidene er det krysslagte bord til veggtykkelse.

Byggeprosessen har vært lang siden det er blitt gjort på denne måten med gran fra egen skog. Kostnadsmessig har det kommet gunstig ut. Fjøset har godt klima med naturlig ventilasjon og mønelufting.  Det hele har jo vært en ønskedrøm jeg har båret på i noen år, og valget har vært om å bygge nytt eller å slutte med melk, sier bonden på Kjøglum.

– Jeg har vært byggeleder selv og har lagt stor vekt på at fjøset skal ha best mulig dyreflyt. Far har vært svært behjelpelig i byggeprosessen, forteller han og sier at gården har lange slektsbånd, helt tilbake fra 17 hundretallet fra far til sønn.

SOLID TAKKONSTRUKSJON: Tett i tett med to tommer ganger seks gir god isolasjon i taket.

SOLID TAKKONSTRUKSJON: Tett i tett med to tommer ganger seks gir god isolasjon i taket.

Selve byggeprosessen tok et år. Grunnarbeid ble foretatt høsten 2014.

– Støpning mente vi å bli ferdig med den høsten men noe måtte tas våren 2015. Lokale mindre entreprenører er brukt til den jobben, men deltok mye selv også. Innleid hjelp til snekring kom på rundt 400 timer. I-mek og innredning er levert av Felleskjøpet. Innflytting i fjøset skjedde i oktober, og fortsatt ligger noe småtteri igjen utvendig.

 

Positiv bankforbindelse.

Årets melkekvote er på 185 tonn, derav et hundre tonn selveid, resten leid. Jo Arne tok over gården i 2007 og har hatt samdrift med en nabo inntil i fjor. Melkinga har foregått på nabogården mens oppfôring i eldre driftsbygning hjemme. Målsettingen er å leie to hundre tonn til i 2017. Da vil fjøset med 48 liggebåser og melkerobot fra DeLaval være i full drift. Dyrket mark på gården er 250 dekar og leie av 200 dekar. Jo Arne har stor tro på melkeproduksjon.

– Det er jo noe utfordrende at det må leies jord og kvote men har forståelse for at de ønsker at det skal tilhøre gårdene og kvotesystemet må vi bare akseptere, konkluderer han.

– Akkurat dette året går vi for halv maskin. Det blir en del egen rekruttering av kyr men noe må kjøpes inn. Kom litt ugunstig ut i forhold til leiepriser også, men sparebank 1 har dyktige medarbeidere på landbruk som har forståelse for situasjonen. De har også vært svært positive i forhold til investeringen med kostnadsoverslag på 7,5 millioner kroner. Innovasjon Norge var inne med 700 tusen i tilskudd, pluss rentestøtte. I tillegg kom tilskudd på 50 tusen for bruk av treverk. For å få det tilskuddet må det være et hundre kubikk med råstoff fra skogen.  Jeg tror at egeninnsatsen på fjøset fort kan være rundt en million kroner, mener den arbeidsomme bonden.

BELØNNING FOR EGENINNSATS: Fôringsanlegg med mikser og bord ble det rom for og Jo Arne hadde som premiss at det skulle være så enkelt at selv Hilde kunne gjøre jobben.

BELØNNING FOR EGENINNSATS: Fôringsanlegg med mikser og bord ble det rom for og Jo Arne hadde som premiss at det skulle være så enkelt at selv Hilde kunne gjøre jobben.

Besparelsen har blitt lagt i blant annet et fôringsanlegg med mikser og bord. Samboer og snart kone, Hilde Kyllo (31) smetter inn med en kommentar Jo Arne kom med under besøk til Felleskjøpet.

– Det må være så enkelt at selv Hilde kan betjene det, sier hun og begge drar på smilebåndet.

Hymens lenker.

Skatvalsjenta Hilde har ingen bakgrunn fra bondeyrket og utdannelsen er bachelor innen idrett, trening, fysisk aktivitet og helse fra Høgskulen i Sogn og Fjordane . Kommer tilbake om det i et senere avsnitt. Søsken av Hilde, så at Jo Arne var deltaker i Jakten på kjærligheten i TV2. De sendte brev på vegne av hun uten at hun visste det selv. De følte at dette var en god match og det har vist seg å stemme.

BONDEIDYLL: Små ledigstunder kan brukes til en kaffepause ute på gården. Fra venstre, Jo Arne Kjøglum, med Lotta og Hilde Kyllo med Peder.

– I sommer skal vi gifte oss, tre dager til ende, og bryllupet vil stå på gården, stråler den kommende brud.

– Til middag er planen å grille oksekjøtt til gjestebudet, tilføyer Jo Arne.

Bekreftelsen på at de har valgt riktig kommer godt til syne med de to barna som løper rundt på gårdstunet, Peder på 4 år og Lotta på 2 år.

 

Belastning i bondeyrket.

Bondeyrket i dag kan ikke sammenlignes med tidligere tider da arbeidsdagen ofte var fysisk krevende. Jo Arne har også merket slitasje men i motsetning til andre gårdbrukere kan han gå over gården til gammelfjøset der Hilde har etablert et treningssenter i den ene delen. Der har hun sitt eget firma og leier lokaler av gården. Begge to er instruktører men på den delen er det Hilde som har sitt domene. Målsettingen for paret er at begge skal hente sin inntekt fra aktivitet knyttet til gården. Dit har de ikke kommet enda. For tiden er Hilde i halv stilling ved rehabiliteringssenteret i kommunen.

Askeladdprisen.

Treningsstudioet ble startet i 2011. Hilde har alltid likt å trene og savnet noe eget.

– Du kan gjerne lage et sjøl, oppe på lemmen sa Jo Arne.

Som sagt, så gjort. I dag finnes moderne lokaler, blant annet en spinningssal med 19 sykler. Lyst og flott styrketreningsrom, og Hilde kan stolt vise fram en betydelig treningssal for timer med aerobic. Som seg hør og bør er det garderober for kvinner og menn.

FULL RULLE: Hilde og Jo Arne er begge instruktører med spinningstimer.

FULL RULLE: Hilde og Jo Arne er begge instruktører med spinningstimer.

– Senteret står åpent og det er oppimot et hundre som løser medlemskap for trening, sier Hilde Kyllo.

Allerede første driftsåret ble StallSporten, ved Hilde og Jo Arne tildelt Askeladdprisen fra Norges Bondelag og Landkreditt. Kriteriene er ungdom som er i ferd med eller har etablert ny næringsvirksomhet på bygdene.  Juryens begrunnelse «Med en kombinasjon av gårdens ressurser og utdannelse har prisvinnerne skapt et kompetansesenter for helsefremmende arbeid, der fysisk aktivitet er grunnlag for bedre helse og økt arbeidslyst».

Modell for hele landet.

Bondehelsa opptar Hilde mye og siste vinter har hun studert HMS i landbruket med samlinger i Bodø. I to fulle sesonger har hun vært prosjektleder for «Sprek og glad bonde» i regi av Fjellandbruket.

– Jeg tar sikte på en sesong til med dette prosjektet. Øyvind Skarstad fra Trones i Namsskogan og jeg har lyst til å hjelpe bønder i hele landet. Kanskje kan vi utarbeide en modell for dette som kan bidra til en bedre bondehelse. Skuldre, nakke og kne er spesielt utsatt med dagens ofte stillesittende bondehverdag, og kondisjonen blir heller ikke all verden, mener den kompetanserike veilederen på Kjøglum.

HEDER: Askeladdprisen, tildelt av Norges Bondelag og Landkreditt for god tiltakslyst.

HEDER: Askeladdprisen, tildelt av Norges Bondelag og Landkreditt for god tiltakslyst.

Via fysiske tester ved Olympiatoppen i Steinkjer for å måle O2- opptaket fikk bøndene bekreftelse på at trening hjelper på formen.

– I tillegg til den fysiske biten kan jeg ved disse treningssamlingene konkludere at det sosiale er svært viktig. En bondes hverdag kan nok til tider synes ensom, mener Hilde, bosatt i Revyriket. Driverne på Kjøglum ser liten tid til å bidra aktivt med revyfestivalen men på dugnadssiden for å få på plass arrangementet stiller de.

 

Kommentarer