FORHANDLERNE: Felleskjøpet selger Duuns gjødselutstyr, mens A-K Maskiner omsetter de andre redskapene. Eggen og Tunset er godt fornøyd med sitt samarbeid med disse to firmaene.

Duun industrier i god vekst

LEVANGER: Mens mange bedrifter i Norge flytter mer og mer av produksjonen ut av landet, går Duun industrier motsatt vei. Effektivisering av bl.a sveising og lakkering gjør at kostnadene holdes nede og arbeidsplassene beholdes i lokalmiljøet.

Fra bygdesmia som ble startet i 1956 med beskjedne hjelpemidler, har Duun industrier i dag blitt en høyteknologisk bedrift med produksjon av redskaper, i all hovedsak til landbruket, men også underleveranser for annet næringsliv på forespørsel. Bedriften som ligger i gamle Åsen kommune, ligger lengst syd i Levanger kommune og sysselsetter i dag omlag 50 personer.

LEDELSEN: Adm. dir. Karl M. Eggen til v. og markedssjef Birger Tunset foran lakkeringsavdelingen.

ANLEGGSHENGER: En kraftig anleggshenger på 15 tonn er siste tilskudd i porteføljen, etter at et samarbeid med TN Vang og Ritek holding ble innledet i fjor, skal hengeren nå settes i produksjon i sommer og FK skal ha enesalget.

Bredt utvalg av redskaper

A-K maskiner og FK er de viktigste forhandlerne Duun Industrier leverer sine produkter til. FK selger gjødselutstyret, mens A-K selger snø, vei og vedutstyret. De fleste produktene selges her i landet men det er også noe eksport, særlig av vedmaskiner til Sverige, Tyskland, Storbritannia og Irland, og i vårt naboland, Sverige, selges bedriftens snøfresere, sandstrøere og skjær. Det var produksjon av traktorskjær som ble det første produktet som virkelig slo an blant gårdbrukerne etter at produksjonen av den velkjente vernebøylen ble sluttført.  Deretter kom en god periode for produksjon av gjødselporter på 1980 tallet, før det ble satt igang produksjon av gjødselpumper og omrørere. På starten av 2 000 tallet ble det satt i gang utvikling og produksjon av snøfresere og etter hvert vedmaskiner, som begge har oppnådd en betydelig markedsandel. En langsiktig avtale med A-K maskiner var viktig i forbindelsen med oppbygging av en bredere produktportefølje mot landbruk og entreprenør kunder. Etter en downperiode i salget av vedmaskiner for omlag 5-6 år siden, oppleves det nå igjen en større interesse for produksjon av ved hos gårdbrukerne.

Beitepussere og anleggshenger er av de siste produktnyhetene.

For fire år siden startet produksjon av beitepussere. Som eneste produsent i Norge har maskinen blitt svært populær. Vi er veldig fornøyd med funksjonaliteten og kvaliteten på dette produktet, sier daglig leder Karl Martin Eggen – De fleste produksjonene av profesjonelle beite og kantpussere foregår i Sør-Europa og vi var svært spente på mottakelsen, men tilbakemeldingene har vært svært positive og vi har fått et nytt og viktig produkt i vår portefølje, og nye modeller er på tegnebrettet for at vi hele tiden skal være med i utviklingen og møte brukernes krav på en tilfredsstillende måte. Vårt siste produkt er en anleggshenger for

BETYDELIG LEVERANDØR: Duun Industrier ligger i Åsen, sør i Levanger kommune, og er en betydelig aktør for levering av redskaper til landbruket..

profesjonelle traktorentreprenører. Ett samarbeid med innherredsbedriftene TN Vang’s og Ritek holding. Selskapet heter Norwegian Trailer System. Duun Industrier lager og knekker platene til hengeren, mens de andre gjør resten av produksjonen. En prototype er allerede vist fram og en gårdbruker på Inderøy har testet hengeren og gitt oss verdifulle tilbakemeldinger. I første omgang satser vi på å komme med en 15 tonner i løpet av forsommeren, forteller Karl M. Eggen.

Kraftig traktorhenger og planer for en utvidelse av fabrikken.

Her i Norge er det i dag bare to fabrikker som lager hengere for traktor, mens ett stort utvalg blir importert av både privatpersoner og maskinforhandlere, for det meste i en svært prisgunstig utførelse. Vår henger, TOR 15T50 vil ikke være en lavprishenger, for alle komponenter plukkes bokstavelig talt fra øverste hylle og skal tåle den tøffe påkjenningen en anleggshenger blir utsatt for i daglig bruk, forteller Karl M. Eggen. – Vår innovative senter-ramme har større vridningsstivhet enn tradisjonelle rammekonstruksjoner og har samtidig lavere vekt pga av høgfast stål (Strenx 650). Stålkvaliteten i kassen er Hardox 500 TUF og vi utruster hengerne med ABS på alle hjul, fjærende drag og boggi, for 50 km/t. Akslingene er tilsvarende de som brukes i hengere for lastebiler. FK har vært med på utviklingsløpet for å skape en norskprodusert kvalitetshenger for den profesjonelle brukeren og dermed ble det innledet ett samarbeid mellom Vang, Ritek og Duun, sier Karl M. Eggen, som legger til at bedriften arbeider med en større utvidelse av lokalene og vi har stadig vekk nye produkter på tegnebrettet som kan bli satt i produksjon etter hvert. Med stor tro på at våre produkter trengs i det norske landbruket, ser vi alle i Duun Industrier optimistisk på framtiden, avslutter Karl M. Eggen.

VINTERUTSTYR: Snøfreser er ett av produktene Duun produserer i store mengder.

Kommentarer